Reflektioner om vår process hittills

Några reflektioner hittills om både process och ekonomi för vårt byggprojekt. Man kan se huset även på http://www.rosento.se/projekt/pagaende-projekt/
 
Vårt förslag till hur man ska göra när man bygger eget hus;
1. Kontakta en KA först. Berätta vad ni vill göra och vilken stil så hjälper KA till med att hitta lämplig arkitekt till det ni vill göra. Ta med bilder och googla fram er stil! Det är er KA som kommer hjälpa både er och byggbolaget genom hela processen. Din KA bestämmer om du ska få tillträde till huset i slutändan eller inte. KA måste också granska ritningar och innan du får bygglov och på tekniskt samråd tillstyrka alla konstruktioner eller inte.
 
Vår KA heter Lars Nyström.
 
2. Vi gick först till arkitekt men det var vår väg. Arkitekten är väldigt bra även när det gäller att välja tomt. Bure Berglund som hjälpte oss gav väldigt bra tips när det gällde tomt, närliggande hus, arkitektur i förhållande till området och hur vi skulle kunna göra ett modernt hus i en kulturskyddad miljö. Oerhört värdefull information. Ju längre tid det gått sedan vi avslutade arbetet med Bure ju mer uppskattar vi hans arbete. Hur han läste tomten och läget på ett helt annat sätt än man kan göra om man har ett prefab företag med sig. Arkitekten har en egen dröm. Det är en person som sätter sitt namn på alla handlingar som lämnas in och är i grunden en konstnär. Det gör att man måste scanna arkitektens egen vilja först och kanske inte låsa in sig med en arkitekt på en gång. Googla hus som ni gillar och skicka till flera arkitekter. Gärna en arkitekt som er KA redan tycker är bra. Det finns nämligen arkitekter som er KA kommer vägra att samverka med.
 
3. När KA och arkitekten är någorlunda sams så går man till byggbolaget. Byggbolagen har inte tid med krångliga människor som vill ändra sig hela tiden. Det gör deras process sjukt mycket svårare. Du riskerar dessutom att få ett högre pris om man framställer sig som ofärdig. Färdigritat med KA och väl förberedd gör byggbolagets arbete väldigt mycket enklare och ert hus billigare. Ett byggbolag tänker inte som Götenehus eller Faluhus som säljer prefab hus med ändringskostnader för hur dörrar ska sitta eller fönserstorlekar eller en punchveranda. De tänker totalkostnad. Hur många timmar kommer det ta att bygga huset? Hur ser marken ut? Vad kostar materialet?
 
Vilken kvadratmeter kostar 25 000 kr? Svaret är ingen. Köket kostar säkert 60 000kr per kvm ink vitvaror. Trappan kostar 75' kr och står på golvet. Badrummets underliggande arbete med spärrar, kakel, golvvärme kostar säkert 50 000 kr/kvm. Vardagsrummet? 5 000 kr per kvm?. Fönstren kostar och det finns leverantörer utanför vårt land som egentligen är producenter åt de svenska varumärkena. Ett byggbolag kan inte ens räkna ut kvm priset. Det finns ingen anledning annat än att tjäna mer pengar för Götenehus, Faluhus, Ahus, Annebyhus. När man bygger själv blir priset lägre om man vänder sig till ett pålitligt byggbolag med ambitioner.
 
Och vad kostar då vårt hus?
KA ca 50 000 kr
Arkitekt totalt med tekniska ritningar 75 000 kr
Vatten hos oss 145 000 + 40 000 fast till slut 207 000
Bygglov skulle kosta 54 000 men någon ytterligare avgift tillkom för något som vi inte förstår; totalt 84 000
Materialt för huset ink fönster tak dörrar osv 1 450 000, Rött tegel, HAFA Badrum, HTH kör, 250 kvm parkett
Byggkostand ca 1 750 000 ink markarbeten
Tomten kostade 2 500 000
Lagfart på ca 50 000
Huset är värderat till en bit över 8 miljoner kronor. Av värdet på huset får man byggkreditiv på minst 70%. Men priset för huset är fantastiskt. 
#1 - - Anonym:

Hej, De kostnader som du har uppger. Var det i januari långt innan ni blev klara. Kan du vänligen uppge vad det slutkostnaden blev för huset när ni var klara helt och hållet,tack.

Hälsningar
Sean

Svar: Hej!Vi höll budget väldigt bra!!
Vill du ha exakta svar så får du ringa eller mejla mig. 0727442502
Magnus Anjou

Till top